Blog
Geschreven door: Rico Otto op 12 september 2018

Advanced Custom Fields, een introductie

WordPress kent natuurlijk veel verschillende plugins, elk met een eigen doel. Misschien dat je al is van de plugin Advanced Custom Fields, ook wel ACF genoemd, hebt gehoord. Advanced Custom Fields is een super handige plugin welke je kan gebruiken bij het ontwikkelen van je website. De plugin wordt het meest gebruikt om een thema uit te breiden met extra velden. Deze velden zijn dan weer eenvoudig te beheren via het admin gedeelte binnen WordPress. Zeker bij een WordPress website waarbij je een maatwerk thema wil maken komt ACF het meeste tot zijn recht. In de komende serie blogs ga ik in op Advanced Custom Fields en de mogelijkheden. Daarbij leg ik verschillende velden uit die je kan gebruiken, de werkwijze die we aanhouden zoals naamgeving van de variabelen en deel ik een paar handige snippets die je kan gebruiken in Visual Studio Code.

Meer Development

Advanced Custom Fields, wat kan je er mee?

Advanced Custom Fields is een plugin welke het mogelijk maakt om extra velden te definiëren welke je vervolgens weer kan vullen. Je hebt veel verschillende opties hierin, denk hierbij aan tekst, afbeeldingen en links. Daarnaast zijn er nog veel meer opties om content weer te geven. De verschillende velden zal ik hieronder kort benoemen. Wanneer je aan de standaard velden van WordPress niet genoeg hebt, de content editor en de uitgelichte afbeelding, kan de ACF plugin je helpen bij het weergeven van de informatie die je wil.

Als je bijvoorbeeld een makelaarskantoor hebt, kan je een Custom Post Type aanmaken. In de normale content editor kan je hier tabel plakken vanuit Word. Bij de uitgelichte afbeelding kan je een foto toevoegen van een woning. Nadeel hiervan is dat je erg beperkt bent in de weergave van je content. Door met Advanced Custom Fields extra velden aan te maken kan je dit oplossen. In ons voorbeeld kunnen we bijvoorbeeld een foto galerij gebruiken om verschillende foto’s te tonen van het interieur en de tuin. We kunnen velden aanmaken waarbij de details van een woning kunnen worden ingevoerd, denk hierbij aan velden als:

 • Woonoppervlakte
 • Garage ja/nee?
 • Perceeloppervlakte
 • Energielabel

Deze velden kunnen vervolgens in het thema worden uitgelezen. Hiermee heb je zelf totale controle over hoe de content wordt weergeven. En dat is juist de kracht van Advanced Custom Fields. Bijkomend nadeel hiervan is dat je wel zelf in de code zal moeten duiken om de de code toe te voegen in je thema. Het definiëren van deze velden doe je wel vanuit WordPress.

De velden van ACF

ACF kent verschillende velden, hieronder zal ik de meest gebruikte even toe lichten.

 • Tekst
  • Biedt de mogelijkheid om extra tekst toe te voegen, bijvoorbeeld een subtitel.
 • Galerij
  • De naam zegt het al, hiermee kan je een galerij toevoegen aan je pagina. Wordt het meest gebruikt in combinatie met een slider
 • Afbeelding
  • Wanneer je niet genoeg hebt aan de uitgelichte afbeelding van WordPress kan je een of meerdere foto’s toevoegen.
 • oEmbed
  • Met dit veld kan je YouTube en Vimeo video’s embedden
 • Repeater
  • Hiermee kan je rijen toevoegen welke bestaan uit sub fields. En dit kan steeds, je raadt het al, herhaald worden.

Een lijst met alle type velden is hier te vinden.

Nieuwsgierig geraakt?

Er valt zo veel te vertellen over de digitale wereld en de mogelijkheden. We nemen je graag mee onder het genot van een kopje koffie. Dit kan zowel bij ons kantoor in Heerlen, op locatie of ergens middenin. Je kan ons altijd bereiken via de e-mail of telefonisch. Je kan ook gebruik van onze chatbot. We komen hoe dan ook zo snel mogelijk bij je terug.

Of liever direct contact opnemen?

info@2lemon.nl
0639438949 (Rico Otto)

Plan een strategiesessie

Benieuwd wat we voor je onderneming kunnen betekenen? Vul het onderstaande formulier in. Dan namen wij contact met je op.