Blog
Archive page wordpress seo
Geschreven door: Rico Otto op 23 oktober 2018

Boost je archieven!

Archief pagina’s in WordPress bevatten, logischerwijs, alle berichten van een bepaalde categorie. Deze archieven bevatten over het algemeen aardig wat content doordat ze gevuld zijn met je laatste berichten. Deze archief pagina’s zijn echter in veel gevallen een beetje vergeten wanneer de website op SEO gebied wordt verbeterd. In deze post leg ik uit hoe je de archief pagina’s van je WordPress website een boost kan geven!

Meer Development

Makkelijk te vergeten

Onlangs zijn we gestart met het aanbieden van een gratis website scan. Iets wat ons erg opviel was dat archief pagina’s een beetje vergeten worden. Ze zijn vaak gevuld met wat content, een sidebar en natuurlijk de berichten uit de categorie. Maar.. daar hield het dan ook vaak op. Veelal was er geen unieke meta titel en description opgegeven. Met als gevolg dat de titel van de pagina lijkt op: categorie archieven | Naam van de website. Als meta description wordt er dan vaak of niks opgegeven en geindexeerd door Google. Of Google pakt de eerste de beste tekst die hij kan vinden. Een gemiste kans, want met een simpele oplossing kan je deze archief pagina’s verder optimaliseren.

Hoe los je het op?

Allereerst, de Yoast plugin! Met deze plugin is het heel eenvoudig om een sjabloon te maken voor je titels en beschrijvingen. Hieronder zal ik beschrijven hoe je dat het beste kan aanpakken.

Maak een sjabloon met Yoast

Als je Yoast hebt geïnstalleerd open je de instellingen van de plugin. Ga naar het kopje SEO en klik vervolgens op Zoekweergave en Taxonomieën.

Yoast instellingen taxonomie wordpress SEO

Je ziet hierboven een screenshot van de instellingen. De SEO-titel is je pagina titel, de Meta-omschrijving is de beschrijving die je in Google ziet. Hier kan je een sjabloon opbouwen voor je titels en beschrijvingen waardoor deze altijd volgens een format opgebouwd worden.

Wat kan je allemaal gebruiken?

Je kan de titels en beschrijving opbouwen met statische tekst, maar nog beter is om dit dynamisch te doen. Yoast biedt je verschillende variabelen die je in deze velden kan gebruiken. Ik heb een selectie gemaakt van de variabelen die het meeste gebruikt worden. Het totale overzicht kan je hier vinden: https://kb.yoast.com/kb/yoast-wordpress-seo-titles-metas-template-variables/. Op deze pagina kan je meer informatie vinden, ook in combinatie met WooCommerce.

Label Variabele Omschrijving
Datum %%date%% Vervangen door de datum van het bericht of de pagina
Titel %%title%% Vervangen door de titel van het bericht of de pagina
Focustrefwoord %%focuskw%% Vervangen door het focus-trefwoord van het bericht
Archieftitel %%archive_title%% Vervangen door de normale titel voor een archief gegenereerd door WordPress
Site-titel %%sitename%% De naam van de website
Slogan %%sitedesc%% De slogan van de site
Samenvatting %%excerpt%% Vervangen door de bericht/pagina-samenvatting (of automatisch gegenereerd als deze niet bestaat)
Alleen de samenvatting %%excerpt_only%% Vervangen door de bericht/pagina-samenvatting (niet automatisch gegenereerd)
Tag %%tag%% Vervangen door de huidige tag/tags
Categorie %%category%% Vervangen door de bericht-categorieën (door komma’s gescheiden)
Primaire categorie %%primary_category%% Vervangen door de primaire categorie van bericht/pagina
Categoriebeschrijving %%category_description%% Vervangen door de categorie-omschrijving
Tagbeschrijving %%tag_description%% Vervangen door de tag-omschrijving
Termbeschrijving %%term_description%% Vervangen door de term-omschrijving
Termtitel %%term_title%% Vervangen door de term-naam
Zoekzin %%searchphrase%% Vervangen door de huidige zoekzin
Scheidingsteken %%sep%% Het scheidingsteken zoals gedefinieerd in de wp_title()-tag van het thema.

Een voorbeeld

Als je een blog hebt waarop je categorieën hebt met allerlei recepten. Dan zou je bijvoorbeeld dit kunnen doen als opbouw:

SEO-titel:

Lekkere en gezonde %%term_title%%, bekijk meer recepten op %%sitename%% %%sep%% %%sitedesc%%, wat zich vertaald in: Lekkere en gezonde pasta recepten, bekijk meer recepten op Gezonderecepten | Lekker en gezond voor iedereen.

Meta omschrijving:

Bekijk al onze lekkere en  gezonde %%term_title%% op %%sitename%%. %%category_description%%, wat zich vertaald in: Bekijk al onze lekkere en gezonde pasta recepten op Gezonderecepten. Hier komt de beschrijving die je hebt opgegeven in je categorie.

Let er natuurlijk wel op dat je de limieten niet overschrijft van het aantal karakters. Gebruik voor je titels ongeveer 70 karakters, en 155 karakters voor je omschrijving. Let wel op, dit is inclusief tekens als spaties, komma’s en punten.

Unieke titels en beschrijvingen

Hierboven heb ik je uitgelegd hoe je semi-unieke titels en beschrijvingen kan maken aan de hand van variabelen. Je kan nog een stapje verder gaan als je zou willen, dit is wel het meest tijdrovend maar dan weet je zeker dat het helemaal in orde is. Je gaat hiervoor naar de bericht categorieën zelf. Dit zit binnen het beheer gedeelte van WordPress.

Wordpress Yoast SEO instellingen archief pagina's

Je ziet hierboven het betreffende blok. Je kan, wanneer je op “Snippet bewerken” klikt, handmatig de titel en beschrijving aanpassen van de pagina. Yoast zal je hierbij helpen door middel van de leesbaarheidsanalyse. Onder het kopje Focus keyphrase kan je een hoofd keyword opgeven, Yoast gaat vervolgens kijken hoe geoptimaliseerd de meta title en meta description zijn voor het opgegeven zoekwoord.

Conclusie

Met de plugin Yoast wordt veel uit handen genomen wat betreft de SEO van je website of blog. Echter, met wat extra configuratie kan Yoast een zeer welkome toevoeging zijn en je werk uit handen nemen. Vaak wordt het toevoegen van unieke meta titles en descriptions vergeten. Een gemiste kans! Want met slim gebruik van de variabelen die je Yoast je biedt, kan je automatisch een veelzeggende titel en beschrijving aan laten maken. Mochten er nog vragen of onduidelijkheden zijn naar aan leiding van dit artikel? Plaats een reactie of stuur ons een e-mail naar info@2lemon.nl.

Nieuwsgierig geraakt?

Er valt zo veel te vertellen over de digitale wereld en de mogelijkheden. We nemen je graag mee onder het genot van een kopje koffie. Dit kan zowel bij ons kantoor in Heerlen, op locatie of ergens middenin. Je kan ons altijd bereiken via de e-mail of telefonisch. Je kan ook gebruik van onze chatbot. We komen hoe dan ook zo snel mogelijk bij je terug.

Of liever direct contact opnemen?

info@2lemon.nl
0639438949 (Rico Otto)

Plan een strategiesessie

Benieuwd wat we voor je onderneming kunnen betekenen? Vul het onderstaande formulier in. Dan namen wij contact met je op.